Alergiile sezoniere sunt reprezentate de reactii inflamatorii, declansate in urma inhalarii unor particule fine de alergen din aer. In cele mai multe cazuri, aceste particule sunt diferite forme de polen.

La primul contact al unei persoane cu hipersensibilitate la polen, sistemul sau imunitar va recunoaste acest alergen ca un potential pericol, urmand ca la „intalnirile” urmatoare organismul sa secrete anticorpi sub forma imunoglobulinelor E (IgE).

Acesti anticorpi se vor atasa de celulele mastocitare de la nivelul nasului, ochilor sau plamanilor, determinand eliberarea de histamina. Ea este responsabila de majoritatea manifestarilor neplacute aparute in alergiile sezoniere: stranutul, congestia nazala sau oculara, lacrimarea, rinoreea (nas care curge), raguseala sau chiar tusea astmatica.

Forma cea mai des intalnita de alergie sezoniera este febra fanului sau rinita alergica sezoniera [1, 2].

Alergiile sezoniere – Febra fanului

Febra fanului apare ca urmare a unei reactii exagerate a sistemului imunitar. Ea se manifesta prin instalarea unei stari inflamatorii la nivelul cailor respiratorii superioare,  in urma inhalarii particulelor de polen aflate in aer.

Aproximativ un sfert din populatia Europei prezinta aceasta sensibilitate a cailor respiratorii. Pentru aceste persoane, aparitia si mentinerea simptomelor rinitei alergice este motivul cel mai bun de a apela la medicul de familie sau alergolog.

Simptomele din febra fanului se aseamana mult cu cele ale unei raceli banale. Diferenta consta in faptul ca manifestarile unei raceli inceteaza dupa aproximativ o saptamana, pe cand cele din rinitele alergice persista chiar si cateva saptamani la rand, uneori chiar luni.

Secretiile nazale din raceala sunt de regula apoase la inceput, devenind pe parcurs mai dense si galbui, in timp ce la reactia alergica secretiile sunt limpezi si se insotesc de mancarimi de ochi, nas sau piele (prurit). Aici se poate aminti asa-numitul „salut alergic”, intalnit indeosebi la copii cand isi sterg nasucul cu dosul palmei.

Rinitele alergice se insotesc de cele mai multe ori de cercurile vinetii din jurul ochilor, congestionati sau lacrimand. Nasul este obstructionat, iar respiratia este dificila pe parcursul unor perioade lungi de timp [2].

Sezoanele de polen

Iarba, copacii, florile si restul plantelor produc polen in perioade diferite din an, denumite „sezoane de polen”.

Exemple:

  • Arbori si arbusti ca mesteacanul, arinul si alunul infloresc uneori de la sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie.
  • Din lunile aprilie-mai incepe sa fie purtat de vant polenul de iarba. Exista specii de iarba care produc polen pana in luna septembrie.
  • Restul plantelor (flori, buruieni) infloresc din mai pana in noiembrie.

Din aceste exemple realizam ca perioada de inflorire a plantelor cuprinde o mare parte din an, ceea ce inseamna ca manifestarile alergice provocate de diferite tipuri de polen au o perioada foarte lunga de actiune [1].

Tabel. Sezoanele de polen ale unor specii de plante sau arbori [1].

Tabel alergiile sezoniere
Sezoanele de polen ale unor specii de plante sau arbori [1].

Manifestarile din febra fanului

Daca sunteti alergic la polen, resimtiti manifestarile specifice acestei alergii indeosebi in perioada martie-iunie, cand concentratia de polen din aer este mai ridicata [2].

Simptome asociate:

  • Congestie nazala (infundarea nasului);
  • Rinoree (nas care curge);
  • Stranut;
  • Prurit (mancarime), in special la nivelul nasului sau ochilor;
  • Lacrimare si congestie oculara (ochi rosii);
  • Tuse seaca;
  • Respiratie ingreunata;
  • Stare de oboseala;
  • Scaderea capacitatii de concentrare;
  • Insomnii;
  • Durere de cap.

Alergiile sezoniere – Rinita alergica si astmul alergic

Alergiile sezoniere sunt reprezentate si de rinita alergica si astmul alergic. Aceste doua afectiuni sunt foarte des intalnite in perioadele sezoanelor de polen. Se considera ca rinita alergica si astmul alergic sunt de fapt manifestari diferite ale aceleiasi boli.

Ambele declanseaza inflamarea mucoasei cailor respiratorii. Diferenta consta in faptul ca rinita alergica actioneaza asupra cailor respiratorii superioare (congestie nazala, stranut, curgerea nasului, etc), pe cand astmul alergic cuprinde caile respiratorii inferioare (respiratie dificila, uneori suieratoare, tuse).

Se considera ca aproximativ 80% din pacientii cu astm alergic prezinta si alergie la polen. Pe langa acest aspect, exista posibilitatea aparitiei reactiilor alergice incrucisate (hipersensibilizarea pentru alte substante, cum ar fi praful de casa, mucegaiul, anumite alimente sau aditivi alimentari, etc).

Exemplu: persoanele alergice la polenul din iarba, pot prezenta aceleasi manifestari sau cele prezente se pot accentua atunci cand consuma pepene galben, portocale, rosii, alune, produse din faina sau lapte de vaca [1,2].

Ce putem face daca suntem alergici la polen?

Rinita alergica sezoniera este o afectiune care ne afecteaza calitatea vietii: ne limiteaza alegerea de a petrece timp in aer liber, scade performantele intelectuale (mai ales la elevi sau studenti care au examene in sezoane de polen), determina instalarea insomniilor sau aparitia durerilor de cap, etc.

Cei mai importanti pasi in abordarea rinitei alergice vizeaza evitarea expunerii la concentratii mari de polen, alegerea medicatiei si a alimentatiei adecvate, precum si apelarea la terapii menite sa usureze simptomatologia acesteia [1].

Evitarea expunerii la polen

  • In acest scop se pot urmari graficele de polen din zona/orasul in care locuiti sau urmeaza sa calatoriti. Acest lucru este posibil prin accesarea unuia din site-urile de starea vremii care ofera astfel de informatii, cum este spre exemplu, Meteovista [6].

Exemplu:

Pollen forecast
Reprezentari grafice ale avertizarilor pentru polen [6].
  • Se evita, pe cat posibil activitatile desfasurate in aer liber atunci cand concentratia de polen din mediu este foarte ridicata.
  • Aerisirea camerelor se face dimineata foarte devreme sau seara tarziu cand concentratia de polen din aer este mai mica.
  • Pastrarea geamurilor si a aerisirii de la masina inchise. Se recomanda utilizarea in masina a unui filtru de polen.
  • Prin folosirea filtrelor de aer „HEPA”, se reduce patrunderea in casa a aerului incarcat cu particule fine de polen.
  • Renuntarea la fumat, inclusiv la cel pasiv.
  • Evitarea expunerii la substante chimice cu miros puternic care ar putea irita caile respiratorii si aceentua starea de rau: vopsea, adezivi, produse de igiena care contin clor sau amoniac, parfumuri, etc.
  • Uscarea hainelor in casa, pe un uscator normal sau la unul electric, in perioadele cu concentratie maxima de polen [1].

Combaterea simptomelor

Antihistaminicele

Medicamentele utilizate in alergiile sezoniere au la baza actiunea directa asupra histaminei, in scopul reducerii efectelor nedorite ale acesteia. Ele fac parte din clasa antihistaminicelor (H1), corticosteroizilor sau vasoconstrictoarelor locale pentru descongestie nazala.

Oral – sub forma de tablete, picaturi sau siropuri:clemastina, dimetinden, clorfeniramina, cetirizina, levocetirizina, atemizol, terfenadina, loratadina, desloratadina, etc.

Local – azelastina, sub forma de aerosol sau spray nazal.

Atentie: unele antihistaminice pot provoca somnolenta. Nu se indica utilizarea acestora in timpul zilei de catre conducatorii auto sau cei care manipuleaza utilaje sau masini care necesita atentie sporita!

Utilizarea indelungata a antihismaminicelor va determina cresterea consistentei secretiilor sinusale, stagnarea acestora pe sinusuri si intretinerea unei stari inflamatorii a mucoasei. Se va avea in vedere hidratarea corespunzatoare! [2]

Corticosteroizii

Sunt medicamente cu actiune antiinflamatoare. Sunt utilizati in tratamentul „de fond” al alergiilor, fiind recomandati de obicei pe o perioada mai lunga, pentru a tine sub control reactiile exagerate ale sistemului imunitar, la contactul cu alergenii.

Corticosteroizii se pot administra oral (tablete, prin inhalare), injectabil sau local (picaturi pentru ochi, nas sau spray-uri nazale): prednison, prednisolon, metilprednisolon, betametazona, hidrocortizon [3].

Atentie:

  • Fiind o clasa de substante cu foarte multe contraindicatii, administrarea lor se face la indicatia medicului!
  • Consultati farmacistul in legatura cu posibilele reactii adverse ale corticosteroizilor, precum si cu atentionarile speciale de administrare (exemple: regimul desodat, clatirea gurii cu apa dupa utilizarea spray-urilor, etc)!

Descongestionante nazale

Locale – sub forma de picaturi, spray-uri: oxymetazolina, xylometazolina, naphazolina, efedrina, pseudoefedrina.
Orale – sub forma de tablete, picaturi sau sirop: pseudoefedrina [3].

Atentie:

  • Nu se recomanda utilizarea descongestionantelor nazale pe o perioada mai lunga de 3-4 zile, pentru a evita instalarea dependentei de acestea si a uscarii mucoasei nazale!
  • Nu se folosesc descongestionante nazale la copii mai mici de 4 ani sau de catre femeile insarcinate!
  • Unele dintre ele pot accelera ritmul cardiac: nu se recomanda persoanelor cu hipertensiune arteriala, boli cardiace, sau aritmii!

Terapia de imunizare

Aceasta constituie un mijloc de tratament mai putin cunoscut, care se bazeaza pe identificarea cauzei declansatoare a alergiei. In aceasta terapie se recurge la expunerea treptata a organismului pe o perioada mai lunga de timp la doze crescande de alergen, urmarind ca organismul sa se „obisnuiasca” cu acesta, raspunsul sau sa fie unul previzibil si in timp sa se instaleze imunizarea la substanta respectiva.

Imunoterapia utilizeaza substante sub forma de tablete sau injectii. In acest moment se cunosc tablete pentru imunizare la polenul de iarba. Terapia de imunizare injectabila are doua faze: una de initiere, in care se utilizeaza doze crescande de substanta, urmata de o faza de intretinere.

Tratamentul complet poate dura pana intre 3-5 ani, aceasta perioada fiind necesara organismului pentru a dezvolta toleranta la agresiunea alergenului [3].

Tratament alternativ

Produse gemoterapice:

  • Extract din muguri de Coacaz negru – Ribes nigrum MG=D1, este extractul de electie in manifestarile alergice: 35-40 picaturi, diluate in putina apa, dimineata pana la ora 11.
  • Extract din muguri de Mesteacan pufos – Betula pubescens MG=D1, 35-40 picaturi, diluate in putina apa.
  • Extract din mladite de Maces – Rosa canina MG=D1, 35-40 picaturi, diluate in putina apa.
  • In astmul bronsic alergic se asociaza Extractul din muguri de Coacaz negru – Ribes nigrum MG=D1, 35-40 picaturi – dimineata cu Extractul din muguri de Calin – Viburnum lantana MG=D1, 35- 40 picaturi- seara, inainte de culcare.
  • Polygemma 4 sinusuri: pentru adulti si copii mai mari de 7 ani: 2-3x1ml/zi, diluati in putina apa, inainte de mese.
  • Alectra spray cu administrare orala (Extract din muguri de Coacaz negru si Extract din radacina de Astragalus), pentru reducerea riscului de instalare a fenomenelor alergice si ameliorarea manifestarilor acestora. Administrare: 3-5 pufuri de 2-3x/zi [4,5].

Ceaiuri:

  • Trei frati patati, brusture, coada soricelului, papadie, soc, talpa gastii, levantica, iarba mare, etc.
  • Se prepara de obicei prin infuzare si se consuma 2-maxim 3 cani/zi, simple sau asociate intre ele [4].

Acupunctura sau terapia Bowen

  • Sunt metode terapeutice prin care pacientii cu rinite alergice pot tine sub control descarcarile exagerate de histamina si starea inflamatorie aferenta.

Alergiile sezoniere – Alimentatia

In perioadele critice din sezoanele cu polen este recomandata evitarea alimentelor cu potential alergenic, care ar putea accentua manifestarile rinitei alergice: citricele, capsunele, pepenele galben, rosiile, alunele, ciocolata, ouale, produsele din lapte de vaca, etc.

S-a observat ca bacteriile probiotice (din produse lactate: iaurturi, kefir sau suplimente cu probiotice) au prorietatea de a reduce congestia nazala si rinoreea din rinitele alergice.

Concluzii

  • Alergiile sezoniere sunt afectiuni care pot avea implicatii  majore in viata persoanelor cu hipersensibilitate la polen.
  • Febra fanului sau rinita alergica de sezon poate fi moderata incepand de la aspecte de conduita prin evitarea expunerii la concentratii foarte mari de alergen (in sezoanele de polen) si pana la tratamentele medicamentoase, sau apelarea terapii alternative.
  • Desi se cunoaste ca rinita alergica este o boala pe care o dobandim de cele mai multe ori pe linie genetica si nu are tratament, in momentul de fata se obtin rezultate promitatoare prin terapii de desensibilizare, cum este spre exemplu imunoterapia sau desensibilizarea prin remedii homeopate.
  • Daca prezentati manifestari descrise in acest articol si stiti sau banuiti ca sunteti alergic la polen, nu ezitati sa luati legatura cu medicul dumneavoastra. In urma unui set de analize se va stabili cu exactitate natura alergenului/alergenilor implicati si vi se va prescrie o reteta pentru atenuarea simptomelor alergice.

Autor: Letitia Mates

Bibliografie:

  1. Alles over allergie. Hooikoorts. [Intermet] [aCCESAT 19.05.2020]. La adresa: http://www.allesoverallergie.nl/allergieen/hooikoorts/.
  2. Manualul Merk, editia a XVIII- A, Editura ALL, Bucuresti, 2006.
  3. MemoMed 2014, Editia 20, Editura Universala, Bucuresti.
  4. Dr. Alain Horvilleur, „Ghid homeopatic pentru familie, Editura Lifestyle, Bucuresti, 2012.
  5. Soescu S, Nitu S, Ponoran C, „ Gemoterapia de la A la Z”, Editura EIKON, Cluj-Napoca, 2008.
  6. Meteovista. Pollen forecast for Cluj-Napoca. La adresa: http://www.meteovista.co.uk/Europe/Romania/Hay-fever-Cluj-Napoca/2731116, accesat 19.05.2020.