Mancatul compulsiv (hiperfagia) este o tulburare de alimentatie. Ea consta in episoade recurente in care se consuma cantitati mari de alimente intr-o perioada scurta de timp. Nu trebuie sa se confunde mancatul compulsiv cu supraalimentarea ocazionala, cand oamenii mananca excesiv doar din cand in cand.

Persoanele afectate de acest dezechilibru simt nevoia de a manca in exces, in mod regulat: cel putin o data pe saptamana, pe o perioada de 3 luni sau mai mult.

In timpul acestor episoade, oamenii au tendinta de a manca foarte repede si pierd controlul cantitatii de mancare pe care o consuma. Ei mananca singuri, uneori pana cand li se face rau si chiar daca nu le este foame. De cele mai multe ori, dupa un episod de mancat compulsiv persoana in cauza incearca sentimente de vinovatie, rusine, dezgust fata de sine, motiv pentru care prefera sa manance pe ascuns.

Mancatul compulsiv (Binge eating disorder) a fost validat recent (2013) ca tulburare psihica, in Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale, editia a V-a.

Mancatul compulsiv este diferit de bulimie

Bulimia si mancatul compulsiv nu sunt identice, desi aceste afectiuni au cateva simptome comune.

Persoanele care sufera de bulimie se supraalimenteaza regulat si pot incerca aceleasi sentimente negative ca: pierderea controlului, rusine sau vina, regasite la mancatul compulsiv. Diferenta dintre aceste afectiuni este ca pacientii bulimici vor incerca sa elimine ce au consumat, fie provocandu-si voma, fie prin laxative sau diuretice. Acest aspect nu face parte din tabloul mancatului compulsiv.

Cum influnenteaza mancatul compulsiv greutatea corporala?

Multe persoane care dezvolta aceasta tulburare de alimentatie se afla intr-o continua lupta cu scaderea in greutate. Dintre acestea, aproape doua treimi sunt obeze, iar aproximativ 30% dintre persoanele care solicita tratament pentru slabit se confrunta deja cu acest dezechilibru.

Este cunoscut faptul ca persoanele supraponderale sau obeze prezinta risc crescut de boli cardiovasculare sau diabet.

Efecte psihologice si sociale

Multi oameni care se confrunta cu mancatul compulsiv prezinta de regula si alte probleme emotionale sau mentale, cum ar fi depresia sau tulburarea bipolara. Ei pot acuza ca trec prin perioade cu mult stres, ca au tulburari de somn, se confrunta cu scaderea stimei de sine sau le este rusine de imaginea proprie.

Care este cauza mancatului compulsiv?

Nu se cunoaste deocamdata adevarata cauza a acestui comportament. Se presupune ca ar fi implicati mai multi factori, incepand de la ereditate pana la motive psihologice.

Un posibil factor declansator ar fi urmarea unei diete foarte restrictive, care ar putea creste dorinta de a manca. Unele persoane ar putea fi foarte sensibile la anumite indicii alimentare, ca de exemplu imagini cu mancaruri sau anumite mirosuri.Aceasta tulburare se poate declansa in urma unor evenimente stresante sau traumatice din viata, cum ar fi tachinarea in legatura cu greutatea sau decesul unei persoane dragi.

Tratamentul

Primul pas in tratamentul mancatului compulsiv este stabilirea cu precizie a diagnosticului. Pentru acesta, este necesar un consult in care medicul examineaza fizic pacientul si ii adreseaza un set de intrebari legate de obiceiurile alimentare, probleme emotionale, imaginea despre sine sau sentimentele sale raportate la mancare.

Cheia rezolvarii problemelor emotionale se alfa in discutiile pe aceasta tema purtate cu un psiholog.

Terapia cognitiv comportamentala isi propune sa schimbe modelele negative de gandire care pot declansa dorinta de a manca.

Terapia interpersonala abordeaza pacientul din perspectiva factorilor interpersonali (dificultati aparute in relatiile cu membrii familiei, prieteni sau colegi, etc), ca posibili declansatori ai comportamentului compulsiv.

Se impune colaborarea cu un nutritionist, care va contribui la adoptarea unei alimentatii sanatoase. Se va pune accent pe pastrarea jurnal alimentar in perioada de recuperare.

Exista situatii in care medicul poate prescrie chiar si tratament specific medicamentos.

Cum se poate pierde din greutatea dobandita in aceasta afectiune?

Mancatul compulsiv determina cresterea in greutate, cu adaugarea unor kilograme care cu foarte mari eforturi se vor putea da jos.

Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune primesc de obicei ajutor de specialitate pentru scaderea in greutate, ca parte a tratamentului lor. Programele traditionale de scadere in greutate pot ajuta, insa de cele mai multe ori se apeleaza la diete stricte, care sunt foarte greu de urmat si pot accentua gravitatea manifestarilor.

Este foarte important ca aceste persoane sa fie incadrate in programe de reducere in greutate destinate special tulburarilor de alimentatie, coordonate doar de catre specialisti in domeniu (medici, dieteticieni sau nutritionisti).

Preventie

Mancatul compulsiv poate fi prevenit prin urmarirea cu atentie a manifestarilor descrise in articol: dorinta de a manca in exces, cu sau fara senzatie de foame, insotita de sentimente ca: vina, rusine, impulsivitate sau lipsa respectului de sine.

Daca prezentati aceste semne, nu ezitati sa luati legatura cu un medic! In felul acesta se poate interveni cat mai devreme in rezolvarea unor aspecte ce se pot transforma altfel in tulburari de alimentatie cu grave repercursiuni asupra sanatatii.

Letitia Mates

Sursa: Visual Guide to Binge Eating Disorder, la adresa: http://www.webmd.com/mental-health/eating-disorders/binge-eating-disorder