Turmeric si curcumina

Turmericul si curcumina sunt tratate in acest articol din punct de vedere al proprietatilor, potentialului de interactiune cu medicamentele si al atentionarilor cu privire la utilizare.

Turmericul, considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente de pe pamant, se obtine prin macinarea radacinii uscate a plantei Curcuma longa, cunoscuta in Romania sub denumirea de sofran indian. El este utilizat in scopuri gastronomice, ca si condiment si il intalnim cel mai adesea in compozitia prafului de curry. Calitatile „curative” i-au fost puse in valoare in urma folosirii sale de-a lungul secolelor de catre tamaduitorii indieni si chinezi [1].

Turmericul si curcumina sunt in prezent in atentia cercetatorilor, fiind foarte mult studiate. Curcuma longa si componentul sau bioactiv curcumina (pigmentul galben-portocaliu) au fost evaluate ca potentiale remedii naturale in diferite patologii: alergii, boala Alzheimer, cataracta, colite ulceroase, boala Crohn, boli cardiovasculare sau cancer [1,2].

Proprietati

Turmericul si curcumina se disting prin urmatoarele calitati [2,4]:

  • Antialergica – datorata curcuminei care are actiune antihistaminica. Se utilizeaza cu succes ca adjuvant in tratamentul eczemelor sau al astmului bronsic [6].
  • De mentinere a sanatatii pielii – are actiune benefica in tratamentul acneei si a psoriazisului. (Sunt necesare inca studii pentru a clarifica acest aspect) [6].
  • „Condiment al longevitatii” – datorita prezentei unui compus, tetrahidrocurcumina, metabolit activ al curcuminei care prezinta un puternic caracter antioxidant.
  • Antiinflamator, utilizat in special in artrite. Admministrarea orala a curcuminei pare sa fie eficienta in reducerea simptomelor asociate osteoartritei.
  • De preventie si tratament al cancerului – datorita curcuminei, substanta care se pare ca ar fi capabila sa identifice celulele potential canceroase si sa le induca in procesul de apoptoza (distrugere). Compusii activi ai turmenicului au proprietatea de a inhiba formarea de nitrozamine si aflatoxine – procese incriminate in cresterea riscului in anumite tipuri de cancer. Exista studii care evidentiaza capacitatea curcuminei de a actiona ca un potential agent chimioterapic in tratamentul tumorilor epiteliale [3,4].
  • De mentinere a sanatatii inimii – curcumina are proprietatea de a preveni sau chiar de a interveni in procesul de refacere a unor hipertrofii cardiace, asociate cu risc crescut de tensiune arteriala si infarct miocardic.
  • Eficient in tratamentul Helicobacter pylori – bacterie digestiva patogena, care poate genera ulcer sau chiar cancer gastric.
  • Eficient in preventia si tratamentul colitei ulcerative – afectiune inflamatorie care afecteaza intestinul gros si care se menifesta prin dureri abdominale, malabsorbtie si scadere in greutate.
  • De preventie a declinului cognitiv la persoanele in varsta, fiind utilizat in preventia si controlul bolii Alzheimer, datorita actiunii antiinflamatoare, de reducere a stresului oxidativ si inhibare a formarii placilor amiloidice [2,4,7].
  • De mentinere a sanatatii ochilor – curcumina intervine in procesul de progresie si maturare a cataractei, patologie oculara ce poate fi accelerata de hipertensiunea arteriala sau diabet [8].

Se pare ca efectele turmericului sunt potentate de piperul negru (Piperina potenteaza activitatea curcuminei).

Interactiuni

Turmericul si curcumina prezinta anumite interactiuni care privesc fie metabolismul glucozei sau al acizilor grasi, fie interferenta cu alti nutrienti, carora le poate potenta actiunea sau inhiba nivelul de absorbtie (Ex. fierul) [1].

Interactiunea cu metabolismul glucozei

  • Glucoza sanguina – curcumina este un activator al enzimei adenozin monofosfat kinaza (AMPK) la nivel muscular, care intervine in scaderea nivelului de glucoza din sange. Actiunea este potentata de prezenta insulinei.
  • Diabet – curcumina intervine in scaderea procesului inflamator din diabet si sindromul metabolic, scazand rezistenta la insulina. Suplimentarea cu curcumina la persoanele prediabetice poate ajuta la pastrarea functionalitatii celulelor pancreatice, imbunatatind sensibilitatea la indulina si adiponectina [1].

Interactiunea cu masa grasa si obezitatea

  • Curcumina inhiba formarea acizilor grasi si acumularea de tesut adipos, datorita activarii AMPK.
  • Datorita actiunii puternice antiinflamatoare, curcumina poate procesul inflamator din obezitate si sindromul metabolic, contribuind la tratamentul acestora [1].

Interactiuni curcumina – nutrienti

Turmeric 2
  • Piperina – provenita din extract de piper negru – actiune sinergica (se completeaza reciproc, putandu-si potenta actiunile) cu cea a curcuminei.
  • Ghimbirul – combinatia are actiune sinergica, mai ales in stabilizarea parametrilor sanguini in cadrul sindromului metabolic (hiperglicemie, hiperlipemie).
  • Izoflavonele din soia – actiune sinergica cu cea a curcuminei – posibil eficienta in cancerul de prostata.
  • Acidul docosohexaenoic (DHA) din uleiul de peste – actiune sinergica, posibil benefica in cancerul de san.
  • Vincristina (alcaloid extras din brebenocul de Madagascar – Catharantus roseus) – curcumina potenteaza actiunea antileucemica a vincristinei.
  • Fierul – doze mari de curcumina pot influenta abosbtia fierului (In general compusii fenolici hidroxilati interfera cu absorbtia fierului, prin chelatarea si eliminarea acestuia). Aceasta interactiune este valabila doar pentru suplimentele alimentare care au un continut ridicat de curcumina, nu si pentru turmenic, consumat cu moderatie.
  • Garcinolul – un compus benzofenolic izolat din Garcinia indica, utilizat in scopul inducerii apoptozei la nivelul celulelor tumorale pancreatice. Prin combinatie, cele doua substante au actiune sinergica [1].

Posibile interactiuni cu medicamentele

Moderate

  • Sulfasalazina – turmericul poate creste absobtia sulfasalazinei, crescand actiunea si efectele secundare ale acesteia.
  • Medicamente antidiabetice (glimepirid, gliburid, insulina, pioglitazona, rosiglitazona, glipizid, tolbutamid) – turmericul poate sa scada nivelul glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2, in combinatie cu medicatia antidiabetica putend creste riscul de hipoglicemii.
  • Medicamente anticoagulante/antiagregante plachetare (aspirina, clopidrogel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparina, enoxaparina, heparina, warfarina) – turmericul are actiune sinergica cu aceste medicamente, crescand riscul de sangerari la administrare concomitenta.
  • Talinolol – turmericul scade absorbtia acestui medicament, scazandu-i eficacitatea [1].

Minore

  • Abraxan (influenteaza absorbtia, poate exacerba efectele secundare), estrogeni (poate scadea efectul estrogenilor), norfloxacina (poate potenta efectele secundare).
  • Medicamente cu metabolizare la nivelul citocromului P450 – turmericul poate scadea rata de metabolizare a medicamentelor, crescand concentratia plasmatica si impliciti reactiile secumdare ale acestora.
    • CYP1A1 – clorzoxazona, teofilina;
    • CYP1A2 – clozapina, fluvoxamina, haloperidol, imipramina, mexiletina, olanzapina, pentazocina, propranolol;
    • CYPEA4 –  blocante ale canalelor de calciu, agenti chimioterapici, antifungice, etc. [1].

Dozare

In mod normal: 1 capsula 500 mg de 3-4 ori pe zi [1].

Toxicologie

In general se considera ca principiul activ al turmericului, curcumina ar avea actiune citotoxica selectiva pe celulele canceroase. Cu toate aceste exista studii in care s-a observat ca aceasta ar putea induce apoptoza in celulele T umane, fapt care i-ar atribui o actiune imunosupresoare (scadere a reactivitatii sistemului imunitar).

S-a stabilit ca doze de pana la 10 g de curcumina/zi nu ar avea efecte secundare [1].

Genotoxicitate

S-a observat ca curcumina poate induce modificari la nivelul ADN-ului mononucleocitelor din sangele periferic si al celulelor mucoasei gastrice [9]. Acest lucru a determinat initierea unei campanii de atentionare asupra consumului de curcumina (in special din suplimente alimentare), bazate pe ideea ca aceasta poate induce modificari in structura ADN-ului celulelor umane („The dark side of Curcumin”). In aceasta lucrare sunt amintite rezultatele unor studii care au evidentiat riscurile consumului de turmenic in cantitati mari si perioade indelungate (ulcer gastric, hiperplazia celulelor foliculare tiroidiene, activitate carcinogenica, etc) [10].

Efecte secundare

Cantitati de 6 g de curcumina/zi s-au corelat cu flatulenta minora sau colorarea scaunului in galben [1].

Autor: Letitia Mates

Update articol: 14.11.2019

Bibliografie:

  1. Examine.com. Curcumine. [Internet] [Last Updated: Nov 8, 2019]. La adresa: https://examine.com/supplements/curcumin/ , accesat 14.11.2019.
  2. Gupta SC1, Kismali G, Aggarwal BB.Curcumin, a component of turmeric: from farm to pharmacy. Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):2-13.
  3. Basnet P1, Skalko-Basnet N. Curcumin: an anti-inflammatory molecule from a curry spice on the path to cancer treatment. Molecules. 2011 Jun 3;16(6):4567-98.
  4. Noorafshan A1, Ashkani-Esfahani S. A review of therapeutic effects of curcumin. Curr Pharm Des. 2013;19(11):2032-46.
  5. Deguchi A1. Curcumin targets in inflammation and cancer. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2015;15(2):88-96.
  6. Eddy E. Owaga , John Mponda, Rachael A. Nyang’inja. Nutrigenomic approach in understanding the antiallergic effects of curcumin. Asian Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences; 04 (31); 2014; 1-5.
  7. Mary S. Easton UCLA Alzheimer Translation Center. Curcumin. [Internet] La adresa: http://alzheimer.neurology.ucla.edu/Curcumin.html, accesat 14.11.2019.
  8. Suryanarayana P1, Saraswat M, Mrudula T. Curcumin and turmeric delay streptozotocin-induced diabetic cataract in rats. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2005 Jun;46(6):2092-9.
  9. Błasiak J1, et al. DNA damage and repair in human lymphocytes and gastric mucosa cells exposed to chromium and curcumin. Teratog Carcinog Mutagen. 1999;19(1):19-31.
  10. Estefania Burgos-Moron, J Manuel Calderon-Montan , Javier Salvador et al, The dark side of curcumin. International Journal of Cancer. Int. J. Cancer: 2010.126, 1771–1775.