Surse alimentare inozitol

Inozitolul este un compus biologic activ mai putin cunoscut, insa cu un rol foarte important in sanatatea noastra.

El poate fi regasit alaturi de vitamine, minerale sau alti nutrienti importanti in compozitia unor alimente ca laptele, cerealele (grau, ovaz, orez), legumele si  fructele (fasole, varza, rosii, portocale, prune uscate, kiwi, grapefruit), dar si in oua, carne de vitel sau peste.

Potentialul farmacologic si aplicabilitatea inozitolului in tratamentul diferitor afectiuni este acum in ascensiune, datorita eficacitatii sale atat in afectiuni neurologice (depresie, atac de panica sau boala Alzheimer), cat si in diabet sau sindromul ovarelor polichistice.

Ce este inozitolul?

Inozitolul este adesea incadrat in mod eronat in grupa vitaminelor B, el facand parte de fapt din clasa pseudovitaminelor. Acestea sunt molecule ce nu apartin clasei vitaminelor, insa au rol vital in organism.

Din punct de vedere chimic, inozitolul reprezinta denumirea unui grup de 9 molecule cu structura similara, izomera. Dintre acestia, mio- si scyllo-inozitolul  se diferentiaza printr-o activitate biologica mai pronuntata [1].

Inozitolul – deficienta

Deficienta de inozitol se coreleaza cu concentratiile acestuia inregistrate la nivelul creierului sau in urina.

Scaderea nivelului de inozitol din creier apare de obicei:

  • In urma tratamentelor medicamentoase cu litiu, substanta cu actiune antidepresiva indicata in tratamentul tulburarilor bipolare.
  • La persoanele a caror alimentatie este saraca in aceasta substanta [2].

Concentratia urinara de inozitol poate fi:

  • Scazuta – la persoanele cu diabet de tip 2, diabet gestational si in sindromul ovarelor polichistice, pana la instalarea rezistentei la insulina.
  • Crescuta – corelate direct cu scaderea activitatii receptorilor de insulina de la nivelul musculaturii scheletice.

Nivelul derivatilor de inozitol in urina reprezinta un biomarker inportant pentru rezistenta la insulina [1].

Tabel. Surse alimentare de inozitol [11]

Inozitolul – recomandari

Neurologie

Depresie – S-au evidentiat nivele corticale frontale scazute la persoanele diagnosticate cu depresie iar suplimentarea cu inozitol s-a dovedit eficienta in reducerea simptomelor depresive. Prin administrarea unor doze mai mari de inozitol s-a obtinut reducerea simptomelor asociate mancatului compulsiv si bulimiei.

Anxietate, atac de panica – Inozitolul are actiune anxiolitica, efectul sau depinzand de gradul de anxietate. Suplimentarea cu inozitol poate sa fie eficienta in tratamentul atacului de panica.

Deficiente locomotorii – Administrarea orala de mio-inozitol la persoane cu deficiente locomotorii a contribuit la imbunatatirea calitatii mersului.

Boala AlzheimerScyllo- inozitolul este unul din stereoizomerii inozitolului care se acumuleaza la nivelul creierului odata cu inaintarea in varsta. Scyllo-inozitolul si mio-inozitolul pot preveni agregarea proteinelor beta-amiloidice Aβ(1-42), implicate in patogeneza bolii Alzheimer [1].

Afectiuni cardiovasculare

Suplimentarea cu inozitol la persoane cu sindrom metabolic scade nivelele de apolipoproteina B si LDL – colesterol. Aceste rezultate nu se obtin la persoanele nediagnosticate cu sindrom metabolic [3].

Importanta inozitolului in metabolismul glucozei si diabet

Mio-inozitolul este unul din mesagerii secundari al semnalului insulinic. El poate activa receptorii insulinici, determinand absorbtia glucozei. Doze mari de mio-inozitol pot scadea nivelul glicemic la administrarea in timpul meselor, fara a avea efect hipoglicemiant.

Rezistenta la insulina este asociata cu cresterea eliminarii prin urina a metabolitilor inozitolului. Suplimentarea cu mio-inozitol in postmenopauza asociata cu sindrom metabolic si rezistenta insulinica imbunatateste rezistenta la insulina. S-a observat ca suplimentarea cu mioinozitol la femeile insarcinate poate reduce la jumatate riscul de diabet gestational (la gravidele cu risc).

Comorbiditatile diabetului  – Se considera ca suplimentarea cu inozitol are efecte benefice in neuropatia diabetica (datorita rolului acestuia in dezvoltarea nervilor periferici) si in disfunctia erectila, asociata diabetului de tip 2 [4-7].

Actiunea inozitolului asupra scaderii in greutate

Femeile diagnosticate cu sindrom de ovar polichistic (PCOS – Polycystic Ovary Syndrome) intampina dificultati in scaderea in greutate. Suplimentarea cu mio-inozitol ajuta la scaderea in greutate in cazul femeilor diagnosticate cu PCOS, fiind ineficienta in afara acestui diagnostic.

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS)

Acest sindrom se caracterizeaza prin alterarea metabolismului glucidic (cresterea nivelului glicemic si scaderea sensibilitatii la insulina), metabolism androgenic (cresterea nivelului circulant de testosteron), dificultatea scaderii in greutate, alterarea fertilitatii, insotit uneori si de o hiperpigmentare tegumentara (Acanthosis nigricans).

Suplimentarea cu mio-inozitol:

  • Are efect pozitiv in PCOS, datorita actiunii asupra metabolismului androgenic si glucidic.
  • Se pare ca poate imbunatati atat rata sarcinilor normale cat si cea a sarcinilor rezultate in urma fertilizarii in vitro la femeile cu PCOS.
  • Actiune benefica in oligo- sau amenoree secundara PCOS [1,8].

Cancer

Ingestia orala de mio-inozitol poate reduce formatiunile tumorale de la nivelul plamanilor si are actiune importanta in preventia cancerului pulmonar [9].

Dermatologie

Inozitolul are efect pozitiv in tratamentul hiperpigmentarii si acneei aparute in PCOS, in psoriazis, dar si in hirsutism (cresterea excesiva a parului corporal la femei diagnosticate cu PCOS) [1].

Inozitolul – posibile interactiuni cu medicamentele

Litiul:

  • Recomandat in tratamentul tulburarilor bipolare;
  • Actioneaza pe fondul depletiei de inozitol la nivelul creierului;
  • Reactiile adverse sunt corelate cu depletia excesiva de inozitol, fiind necesara suplimentarea.

Contraceptivele orale:

  • Mio-inozitolul potenteaza efectele contraceptivelor orale (75μg gestoden si 30μg estradiol) recomandate in tratamentul sindromului ovarelor polichistice.

Melatonina:

  • Recomandata pentru imbunatatirea calitatii oocitelor la femeile diagnosticate cu infertilitate.
  • Are actiune sinergica in cresterea fertilitatii feminine, alaturi de mio-inozitol si acid folic [1].

Inozitolul – mod de administrare

Administrarea inozitolului este diferita, in functie de afectiuni.

  • In sindromul ovarului polichistic poate fi administrat in doze cuprinse intre 200-4000mg, o singura data pe zi, inainte de micul dejun.
  • In afectiunile neurologie sau depresie se recomanda doze mai mari (6, 14 sau chiar 18g/zi).

Atentie: doza si ritmul de administrare se stabileste doar de catre medicul curant!!

Inozitolul – toxicologie

General – suplimentarea cu mio-inozitol este de regula foarte bine tolerata. Incepand de la 12g /zi s-au semnalat efecte secundare gastrointestinale, de intensitate medie.

Sarcina – studii efectuate pe inozitol (4000mg/zi) administrat in timpul sarcinii, incepand cu perioada premergatoare conceptiei – nu s-au semnalat reactii adverse relevante [10].

Autor: Letitia Mates

Update articol: 26.11.2019

Bibliografie:

  1. Examine.com. Inositol. [Internet] [Accesat 26.11.2019].
  2. Shaldubina A, et al. Inositol deficiency diet and lithium effects. Bipolar Disord. 2006 Apr;8(2):152-9.
  3. Maeba R, et al. Myo-inositol treatment increases serum plasmalogens and decreases small dense LDL, particularly in hyperlipidemic subjects with metabolic syndrome. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2008 Jun;54(3):196-202.
  4. Riju A, Shubhada S. J, Hariharan C et al. A comparative study of metabolic and hormonal effects of myoinositol vs. metformin in women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled trial. Int J Reprod Contracept Obstet Gynecol. 2015; 4(1): 189-194.
  5. Murphy A, Shamshirsaz A, Markovic D et al. Urinary Excretion of Myo-Inositol and D-Chiro-Inositol in Early Pregnancy Is Enhanced in Gravidas With Gestational Diabetes Mellitus. Reprod Sci. 2016 Mar;23(3):365-71.
  6. Stull AJ, et al. Relationships between urinary inositol excretions and whole-body glucose tolerance and skeletal muscle insulin receptor phosphorylation. Metabolism. 2008;57(11):1545-1551.
  7. Jung TS, Hahm JR, Kim JJ, et al. Determination of urinary inositol ratios from Korean diabetes patients. Yonsei Med J. 2005 Aug 31;46(4):532-8.
  8. Kunjara S, Wang DY, Greenbaum AL et al. Inositol phosphoglycans in diabetes and obesity: urinary levels of IPG A-type and IPG P-type, and relationship to pathophysiological changes., Mol Genet Metab. 1999 Dec;68(4):488-502.
  9. Vucenik I, Shamsuddin AM. Protection against cancer by dietary IP6 and inositol. Nutr Cancer. 2006;55(2):109-25.
  10. Carlomagno G, Unfer V. Inositol safety: clinical evidences. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2011 Aug;15(8):931-6.
  11. MyPCOSinfo. Food Sources of DCI. [Internet] [Accesat 26.11.2019].